Mi az a
keresőoptimalizálás

Ez a cikk kezdőknek szól és arra szeretne választ adni, hogy mi az a keresőoptimalizálás. Ha bővebben szeretnél olvasni a témában ajánljuk a további cikkeinket.
A keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, azaz SEO igen a kettő ugyanaz) azt a célt hivatott szolgálni, hogy a kereső oldalak, mint például a Google, minél jobb pozícióban jelenítse meg a weboldaladat egy-egy releváns szóra vagy kifejezésre.

Fontos megérteni, hogy a keresőoptimalizálás a találati lista ingyenes részéért (organikus) felelős, és nem a fizetett hirdetésekért (PPC). 

Persze van átfedés a két ág között, hiszen a minőségi tartalom, elengedhetetlen a PPC esetében is. Nélküle sokkal drágábban és kevésbé hatékonyan tudsz hirdetni. Erről a PPC cikkeinkben tudsz bővebben olvasni.

Hogyan lehet minél jobb helyen szerepelni a keresőkben, úgy, hogy még fizetni se kelljen érte?

Azt, hogy egy szóra vagy kifejezésre a weboldalad melyik helyen szerepel a keresők találati listáján, sok tényező befolyásolja (nem hivatalos információk szerint több mint 200). Ezt a több mint 200 szempontot 3 nagy csoportba lehet sorolni.

 • Technikai SEO
 • On-page SEO
 • Off-page SEO

Nézzük egyenként melyik mit is jelent pontosan.

Tecnikai SEO

Gyakorlatilag úgy lehet elképzelni, a technikai SEO-t, mint egy ház alapját. Minimális része a háznak, nem is igazán látszik, de ha nincs rendesen megcsinálva, akkor mindegy milyen szép palotát építesz, előbb utóbb össze fog dőlni. Ugyanígy van ez a keresőoptimalizálással is. A technikai SEO-val alapozzuk meg a későbbi munkánkat. Kiterjed az oldal sebességére, a megfelelő URL struktúrára, a feltérképezés megkönnyítésére, 301-es átirányításokra stb…

On-page SEO

Ha a technikai részével megvagyunk egy oldalnak, jön a második nagy feladatkör, ez az On-page SEO azaz az oldal tartalmi részének megtervezése és elkészítése. Fontos különbség, míg a technikai SEO-t egyszer kell normálisan megcsinálni és utána maximum pici finomításokra lesz szükséged, addig a tartalomkészítés folyamatos munka, amit nem hagyhatsz abba.

Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni, akkor azt mondanám, hogy a kulcsszókutatás során meghatározott szavakra megfelelő mennyiségű és minőségű tartalmat kell gyártani.  

Tartalom alatt értjük magának a weboldalnak a szövegezését, a blogposztokat de ide tartozik a termékoldalak vagy a kategóriaoldalak szövege is. De nem csak a tartalomnak kell megfelelőnek lenni, vannak még „apróságok”, amire figyelni kell. Ilyen például az

 • Oldal címe (title)
 • Az URL
 • Címsorok
 • Meta leírás
 • Képek címe 

Fontos még, hogy meghatározott szavakra meghatározott típusú tartalmat készítünk. Erről részletesebben a többi SEO-val kapcsolatos blogcikkeinkben találhatsz infókat.

Off-page SEO

Ha kész vagyunk a technikai SEO-val, és már elkezdtük a tartalmi elemeket kidolgozni, akkor ezzel párhuzamosan érdemes elkezdeni az off-page SEO-t is. A téma megértéséhez érdemes egy kicsit mélyebben foglalkozni a Google algoritmusával. Azt már tudjuk, hogy az algoritmus nagyjából 200 dolgot elemez egy-egy weboldal esetében. Ezek közül vannak, amelyeknek minimális a súlya és vannak olyanok, amik jóval nagyobb szerepet töltenek be. Az egyik legfontosabb, (ha nem a legfontosabb) elem a link. Egy weboldal minél több linket kap külső oldalakról, annál inkább tűnik az adott téma szakértőjének a Google szemében. 

Minél inkább az adott téma szakértőjének gondol a Google, annál előrébb fogsz szerepelni a keresőkben.

Tehát, minél több linket kapsz külső oldalakról, annál jobb helyen fogsz szerepelni a keresőkben. Ugye milyen egyszerű? Sajnos nem az. Ez a technika, (mindegy honnan, csak szerezz minél több linket) 2012-ben a Panda algoritmus frissítéssel teljesen megszűnt. Azóta sokkal fontosabb, a kapott linkek ereje, mint a mennyisége. Hogy egy-egy kapott linknek milyen ereje van, azt befolyásolja a linket adó oldal erőssége, relevanciája, az oldal mely részéről kaptad a linket, mennyire volt releváns szövegkörnyezet, mi a link pontos szövege (horgonyszöveg). 

Egyetlen mondatban megfogalmazva, mi az a keresőoptimalizálás

Ha van egy jól felépített, minőségi tartalommal és megfelelő külső linkekkel rendelkező oldalad, akkor a Google előkelő helyen fog megjeleníteni a találati listájában, így ingyen fogsz érdeklődőket szerezni.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor a SEO-val kapcsolatos blogcikkeinket ITT érheted el.

 

HA KÉRDÉSEID LENNÉNEK, AKKOR KÉRLEK VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük