Mennyibe kerül egy weboldal elkészítése?

Menyiii?? A haver fia megcsinálja 20.000 forintért!

Nos ezt a mondatot szerintem minden weboldalkészítéssel foglalkozó vállalkozás megkapta már, legalább 10-20 alkalommal. A félreértések elkerülése végett ez egy nagyon hasznos kérdés, mert így pontosan lehet tudni, hogy hogyan áll az ügyfél a saját vállalkozásához. 

Egy weboldal, amit a szomszéd Pistike össze tud kattintgatni 20.000 forintból, minimális eséllyel fogja elérni azt a célt, amiért létre lett hozva.

Ennyi kis bevezető után nézzük, hogy pontosan mi és mennyibe fog kerülni egy weboldalnál. Mindenki másképp árazza be a szolgáltatását. Jelenleg a weboldalkészítésnél nincsenek kiforrott szakmai iránymutatások. Vannak, akik órabérben dolgoznak, vannak akik projekt alapon és vannak akik a kettő keverékével. Mindnek van előnye és hátránya is mind a kuncsaft mind a munkavállaló részéről. 

Ebben a posztban csak a weboldalakról fogok írni. Ha a landing oldalak áraira vagy kíváncsi, akkor EZT a cikket ajánlom elolvasásra, ha pedig a webáruházakéra, akkor EZT.

Az árat nagyban befolyásolja az is, hogy egy ügynökséget vagy egy szabadúszót kérsz meg a munka elvégzésére. A nagy ügynökségek előnye, hogy át tudják fogni a teljes palettát, tehát nem csak a weboldaladat tudják megcsinálni, hanem segíteni tudnak a marketingben vagy az online jelenlétben. Hátránya, hogy sokkal drágább a szolgáltatásuk. Ha te nem akarsz vagy nem tudsz egyből milliókat beleölni az új vállalkozásodba vagy egyáltalán nem is érdekel például az online marketing, Te csak egy weboldalt akarsz, akkor sokkal jobb választás lehet egy szabadúszó. 

Nézzünk még egy pár szempontot, ami hatással van az árra.

  • Milyen területre készül az oldal?

Ha Kovács Sanyi Tiszahátsófaluban lakó kőműves szeretne egy oldalt, mert rájött, hogy már neki is szüksége van rá, akkor az, sokkal kevesebbe fog kerülni, mint ha Budapesten egy fogorvosnak van szüksége egy honlapra. Hogy miért? Mert teljesen más célt szolgál az oldal. Teljesen más közönséget fog megszólítani és teljesen más igényeket kell, hogy kielégítsen. Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem azért kerül többe a fogorvosé, mert neki valószínűleg több pénze van, hanem azért mert sokkal több munkaórát kell beleölni egy ilyen weboldal elkészítésébe. Sokkal nagyobb a konkurencia, akiktől szebbet, jobbat igényesebbet kell mutatni. Egy fogorvos nem engedheti meg magának, hogy stock fotókat használjon, neki sokkal több aloldalra lesz szüksége. Ha tényleg jól akarja csinálni az online jelenlétet, akkor elengedhetetlen lesz a számára, hogy blogoljon….

  • Milyen extra dolgokat kell beépíteni.

A teljesség igénye nélkül egy pár lehetőség: Hírlevél feliratkozás és annak automatizálása, többnyelvű oldal, térkép integálása, élő chat, kapcsolati űrlap, időpontfoglaló rendszer, Facebook, instagramm integrációk, blog, galéria, bármilyen egyedi funkció és még sok-sok minden, amire szükség lehet.

  • Tárhely+Domain

A domain ára nagyjából 3000 forint körül van évente. Egy normális tárhely, ami gyors és stabil háttérrel rendelkezik körülbelül 10.000 forintba kerül évente. (egy egyszerű bemutatkozó oldal esetében)

  • Licensz díjak

Bizony ennek is ára van. Habár vannak ingyenes lehetőségek, de mint az életben mindenhol az ingyenes az rengeteg korlátozást is jelent, ezért sokszor kompromisszumokat kell kötni. A fizetős témák és pluginok lehetnek olyanok, amiket egyszer kell megvenni és örök élet+1 napig küldik a frissítéseket, maximum a support jár le. Vannak olyanok, amiket megveszel és utána minden évben újra és újra ki kell fizetni az éves díjat. Hogy mikor melyiket kell alkalmazni azt legtöbbször a feladat határozza meg.

  • Ki fogja elkészíteni a szöveget és a képeket.

Ha minden szöveg és kép rendelkezésedre áll, akkor szuper, mert ez nem kerül extra költségbe. Ha viszont nincs és nem is szeretnél vele foglalkozni, akkor mindenképpen meg kell kérni egy szövegírót, hogy írja meg a megfelelő tartalmat.

Ha a fényképek sincsenek, akkor azokat vagy le kell tölteni egy ingyenes stock fotó helyről  (nagyon limitált választék) vagy meg kell őket csináltatni egy fotóssal. Utóbbi esetben nyilván neki is van egy munkadíja. Ha a stock fotót választanád, akkor akár te is letöltheted a képeket teljesen ingyen ezzel tudsz spórolni, de ha nincs időd rá vagy nem akarsz vele foglalkozni, akkor ezt a weboldalkészítőnek kell megtenni. Ebben az esetben Ő ki fogja neked számlázni az óradíját. Mi például jelenleg Nettó 3990 Forintért dolgozunk óránként. Egy kép megkeresése méretre vágása optimalizálása, k.b 5-6 perc, így egy óra alatt 10 darabot tudunk megcsinálni. Nem nehéz kiszámolni, hogy 400 Forintot fogunk kérni képenként.

 

Láthatóan ez egy komplex dolog és nagyon nehéz fix árat mondani. Rengeteg a bizonytalan tényező. Mi úgy dolgozunk, hogy az igényeid alapján előre megtervezzük a weboldal elkészítéséhez szükséges időt és ezután adunk árajánlatot. Ha esetleg alul becsültük, akkor sem fogunk veled többet kifizettetni. Ha viszont Te szeretnél közben változtatásokat végrehajtani, akkor azt sajnos ki kell számlázzuk neked. Jelenleg Nettó 3990 Forintos órabérrel dolgozunk. Természetesen mindíg előre közöljük veled hány órára van szükségünk a kért módosítások végrehajtásához.

De hogy ténylegesen mondjuk árakat is, Ha csak egy egyszerű bemutatkozó oldalra van szükséged, ami max 5 aloldalt tartalmaz, akkor az k.b. 69.000 forintba fog kerülni. Ha egy fogorvos vagy, akinek egy komplett rendszerre van szüksége bloggal időpontfoglaló rendszerrel, akkor inkább hívj fel és megbeszéljük.

 

 Ha szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot, akkor azt itt tudod megtenni.

 

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük