Mennyibe kerül egy webáruház?

Ha azt mondtuk, hogy egy weboldalnál nagyon nehéz fix összeget írni az árra, akkor ez a webáruházaknál hatványozottan igaz. Éppen ezért, fontosnak tartjuk, magyarázatot adni a miértekre. Egyszerűen felelőtlenség előre kijelenteni, hogy ennyibe vagy annyiba fog kerülni egy projekt. Hogy miért? Csináltunk olyan webáruházat, amit 25 munkaórával át tudtunk adni, de olyat is, amibe több mint 200 órát öltünk. Az egyik 100.000 forintba került a másik pedig 800.000-be. A legfurcsább az egészben, hogy egy külső szemlélő nem is nagyon vette volna észre a különbségeket, pedig nagyon sok volt, csak azok nem fedik fel magukat a látogatók előtt. Millió kis apróság, amiknek nagy szerepe van a konverziók tekintetében. 

Ebben a posztban csak a webáruházakról fogok írni. Ha a landing oldalak áraira vagy kíváncsi, akkor EZT a cikket ajánlom elolvasásra, ha pedig a weboldalakéra, akkor EZT.

Az árat nagyban befolyásolja az is, hogy egy ügynökséget vagy egy szabadúszót kérsz meg a munka elvégzésére. A nagy ügynökségek előnye, hogy át tudják fogni a teljes palettát, tehát nem csak a weboldaladat tudják megcsinálni, hanem segíteni tudnak a marketingben vagy az online jelenlétben. Hátránya, hogy sokkal drágább a szolgáltatásuk. Ha te nem akarsz vagy nem tudsz egyből milliókat beleölni az új vállalkozásodba vagy egyáltalán nem is érdekel például az online marketing, Te csak egy webáruházat akarsz, amit majd évek alatt felfuttatsz, akkor sokkal jobb választás lehet egy szabadúszó. 

Nézzünk meg azokat a dolgokat, amelyekre mindenképpen szükséged lesz

  • Domain+tárhely.

Azért kezdek ezzel, mert ez a legkisebb költség, egy webáruháznál. A domain név évi 3-4000 forint a tárhely pedig 20-50000/év az iparági átag 30.000 forint.

  • Licensz költségek

A WordPress maga ingyenes és a woocommerce is az, de azon kívül szükséged lesz még pár dologra. Az első és legfontosabb, kelleni fog egy téma, amire felépíted az oldalt. A témák ára egészen széles skálán mozoghat. Vannak ingyenesek, de ezeket nem igazán ajánlom senkinek, hacsak nincs a kisúlyában a HTML, CSS, PHP programnyelvek mindegyike. Vannak a fizetős témák. Két fő csoport létezik, az egyik, amikor miegveszed a témát és örökélet+1 napig kapod a frissítéseket, egyedül a support jár le, de ez annyit jelent, hogy nem kérhetsz segítséget a készítőtktől, amikor elakadsz. A másik nagy csoport, amikor éves díjat fizetsz, ami ugye azt jelenti, hogy minden évben ki kell fizetni a licensz árát. Ha nem fizetnél, akkor is fogod tudni használni az oldalt csak nem fogsz frissítésket kapni, ami annyit jelentene, hogy komoly rizikónak teszed ki az oldalad. Az árak 2020 Áprilisában a következőek.

Avada (Fusion buildert használja): 60$ egyszeri költség.

Flatsome: 59$ egyszeri költség.

Newspaper: 59$ egyszeri költség

Divi: 89$ évente vagy megveheted a témát egyszeri költségként 250$-ért

Ezeknek az oldalaknak van saját pagebuilderük.

Az is lehetséges, hogy feltelepítesz egy ingyenes témát és hozzá egy page bulidert. Ezek gyakorlatilag segítenek megépíteni az oldalt. Ezek közül a legismertebbek. 

Elementor builder: 50$ évente 1 oldalra, 99$ évente 3 oldalra, 199$ évente 1000 oldlra.

WPBackery builder: 64$

MI a webáruházakhoz minden esetben a Flatsome témát használjuk. Ennek a költsége 59$, amit egyszer kell megvenni. Ez a téma kifejezetten webáruházak készítéséhez lett fejlesztve. Nagyon gyors, a legtöbb buildertől lényegesen gyorsabb betöltési sebességet lehet vele elérni. 

  • Vannak-e termékfotók

Valamiért ezt a leendő webáruház tulajdonosok nem tekintik fontos dolognak, vagy egyszerűen nem jut eszükbe, amikor tervezik a költségeket. Sajnos ez elég nagy hiba. Egy normális termékfotó minimum 500-800 forintba kerül. Tegyük fel csak egy kisebb webáruházad van és 600 termékkel indulsz. 500*600 már csak ez 300.000 Ft. Persze az is előfordul, hogy letöltögeted máshonnan a termékfotókat és azt használod fel. Ezzel az a probléma, hogy rajtad kívül még lehet többszáz webáruház használja azokat, így nehéz lesz megkülönböztetni magad tőlük. Ettől függetlenül induláshoz jók lehetnek ezek a képek, hiszen ha működik a modelled, akkor később lecserélheted őket.

  • Vannak-e termékleírások

Ez a másik dolog a képek után, amivel nem szoktak előre kalkuálni. Ellentétben a képekkel, a termékleírás már semiképpen nem lehet másolt és főleg nem hiányozhat.

AKÁR KERESŐOPTIMALIZÁLÁSRÓL BESZÉLÜNK, AKÁR A KONVERZIÓRÓL AZ EGYEDI TERMÉKLEÍRÁSNAK ÓRIÁSI SZERPE VAN, EZ KÜLÖNÖSEN IGAZ, HA OLYAN PIACON AKARSZ ÉRVÉNYESÜLNI, AHOL NAGY A KONKURENCIA. 

Tudjuk, hogy rettenetesen nehéz munka, de fontos és elkerülhetetlen! A legjobb, ha profikra bízod a szövegek megírását, de ez bizony nagyon sok pénzbe fog kerülni. Ha nem engedheted meg magadnak, akkor neked kell megcsinálni azokat. Ha mégis szövegíróra bíznád, akkor hosszúságtól függően 2-3000 forintot is elkérhetnek egy-egy profi termékleírásért. A szokásos 600 darabos készletnél ez 600*3000 1.800.000 Forint. 

  • Milyen automatizációkat szeretnél beépíteni

Ezt most nem fogom kibontani, egyszerűen felsorolom, hogy milyen lehetőségek vannak. Automatikus számlázás, hírlevél feliratkozás, hírlevelek automatizálása, automatikus nyomtatás, kosárelhagyáskori automatizációk, chatbot, remarketing, csomagküldő partner integráció, Upsell ajánlatok, és még kismillió dolog, amire szükséged lehet.

  • Milyen piacra szeretnél belépni

Az online vállalkozásokra is ugyanaz igaz mint az offline társaikra. A vállalkozásod sikere nagyban fog attól attól, hogy milyen termékeket szeretnél árulni. 

Nagyon nem mindegy, hogy a piac, amire be szeretnél lépni, mennyire telített és milyen sok „cápa” található ott. Óriási lesz a különbség ha te mondjuk telefont szeretnél árulna vagy ha általad készített egyedi dolgokat. 

Maradjunk a telefonos példánál. Ha labdába szeretnél rugni ezen a piacon, akkor olyan ellenfelekkel kell felvenned a kesztyűt, mint az Emag, az Edigital, az Euronics az Alsa, az összes nagy mobilszolgáltató, és a kisebb shoppok, amik már évtizedek óta jelen vannak a piacon és ismert a nevük. Ha ez a terv, akkor a webáruház lesz a legkisebb költséged. 

Ezzel szemben, ha te olyan dolgot szeretnél árulni, ahol nincsenek ilyen nagy cápák, akkor akár párszázezer forint is elég lehet.

 

De hogy ténylegesen modjak árakat is.

 

SZIGORÚAN TIPPELEK, MIVEL MINDEN ESETBEN LÁTNI KEL A RÉSZLETEKET!

A minimum

Egy kis webshopot szeretnél ahol saját termékeidet akarod árulni. 1-200 terméked van, amit szeretnél a későbbiekben te kezelni az oldalon, Készen vannak a termékképek, megvannak az egyedi leírások. Egyenlőre nincs szükséged online fizetésre és automatikus számlázásra, ezeket majd idővel szeretnéd integrálni. A termékek megvannak egy excell táblázatban, így a feltöltésük könnyedén fog menni, akkor k.b. 149.000 forintért tudunk neked webáruházat készíteni. Ezen felül még a tárhelyet és a domain nevet kell megvenni, ami függően attól, hogy milyen szolgáltatónál fizetsz elő 20-4000 forint/év költséggel jár

Maximum

Maradjunk a telefonnál. Szükséged van egy webáruházra, ami automatikusan gyűjti az email címeket, több landing page hozza az érdeklődőket az oldalra, viszont neked nincsenek egyedi leírások sem képek ezért ezeket is meg kell csináltatnod. Fontos, hogy minden automatizálva legyen a számlázástól a garancia kezeléséig. Ebben az esetben (szigorúan tipp) a weboldalra a képekre a szövegre az egyedi designra 1,5-2 millió forintot biztosan el fogsz költeni. Ezen felül lesz még marketing költséged és egy ekkora rendszernek a karbantartásához is szükséged lesz egy szakemberre.

Láthatóan ez egy komplex dolog és nagyon nehéz előre megmondani mennyibe fog kerül az oldal, amit szeretnél. Rengeteg a bizonytalan tényező. Mi úgy dolgozunk, hogy az igényeid alapján előre megtervezzük a weboldal elkészítéséhez szükséges időt és ezután adunk árajánlatot. Ha esetleg alul becsültük, akkor sem fogunk veled többet kifizettetn, TEHÁT MENET KÖZBEN NEM FOG NŐNI A KÖLTSÉGED. Ha viszont Te szeretnél közben változtatásokat, akkor azt sajnos ki kell számlázzuk neked. Jelenleg Nettó 3990 Forintos órabérrel dolgozunk. Természetesen mindíg előre közöljük veled hány órára van szükségünk a kért módosítások végrehajtásához.

 

 Ha szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot, akkor azt itt tudod megtenni.

 

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük