Online marketing
érthetően

Online marketing érthetően

Ez a poszt azoknak íródott, akik még most ismerkednek az online marketing alapjaival. Nem profiknak, nem olyanoknak, akik már tisztában vannak a fogalmakkal és semmiképpen nem azoknak, akik szeretik ha egy poszt tele van szakszavakkal. 🙂

Igen jól olvasta, ez bizony a színtiszta valóság. Az online térben futó vállalkozásunk legköltségesebb és legbonyolultabb része a marketing. Ahhoz, hogy megértsük miért is van ez így, először el kell, hogy oszlassunk olyan tévhiteket, amelyek még mindig élnek a köztudatban.

Ilyenek például:

 • Csinálok egy weboldalt vagy egy webáruházat és nem kell csinálnom semmit, majd jönnek a vásárlók, és dőlni fog a pénz.
 • Nincs szükség fizetett hirdetésekre csak megosztom a facebookon az ismerősök között és már dől is a pénz.
 • Az adwords vagy a facebook hírdetés nagyon egyszerű egy gyerek is be tudja állítani, ezért nagyon felesleges valakinek fizetni.
 • Az a jó ha én vagyok a legolcsóbb, mert akkor mindenki tőlem fog vásárolni.
 • Az online marketinghez nagyon drága weboldal vagy webshop szükséges
 • Elég, ha az emberek ellátogatnak a weboldalamra és akkor már biztosan vásárolnak is (főleg ha én vagyok a legolcsóbb).
 • Az online marketing egy internetes reklám
 • Az informatikus majd tudja mit kell csinálni, ha online marketingről van szó.
 • Az online marketing a nagy multik fegyvere
 • Az online marketing olcsó
 • Az online marketing egyszerű

Ebben a posztban nem ezeket a hiedelmeket szeretnénk eloszlatni, arra ott vannak a további tematikus posztok. Azt gondoltuk, bemutatjuk, hogy mit miért és hogyan csinálnak a nagy webáruházak. Honnan és hogyan szerzik a vásárlóikat.

Az első lépésben csak címszavakban leírom mik azok amiket használni kell/kellene a sikeres működéshez.

Adwords, analytics, kulcsszókutatás, Facebbok hírdetés, tartalom marketing, e-mail kampányok, Salesauto pilot, popupok, SEO, SEA, remarketing, közösségi média, affiliate marketing, partnerprogramok, fórum, online sajtóban való megjelenés, landing oldalak, buyer persona

Egy komoly webáruház nagyon valószínű, hogy ezeket mind használja (de az biztos, hogy a döntő többségét igen).

Nézzünk meg egyenként ezeket a fogalmakat.

Itt is szeretnénk megjegyezni, hogy ez a poszt azoknak szól, akik még most indulnak el, így megpróbáltuk a lehető legegyszerűbben megfogalmazni a mondandónkat. Nem megyünk bele mélyen egy-egy témába arra ott lesznek a tematikus posztok azoknak, akik már nagyobb tudással rendelkeznek.

 • Kulcsszókutatás.

Alapvetően ez egy SEO fogalom, azok közül is az egyik legfontosabb. Lényege, hogy meg kell keresni azokat a legfontosabb szavakat, kifejezéseket, amelyeket a leginkább használnak az emberek a termékünkkel vagy termékeinkkel kapcsolatban.
Miért fontos ez?
Ezekre a kulcsszavakra alapozva kell megírni a weboldalunk szövegét és ezeket fogjuk használni a hirdetéseinkben, és nagyon jól jönnek majd az adwordsnél is.
Hogyan működik?
A google biztosít egy felületet, ahol meg lehet nézni, hogy egy-egy szóra vagy kifejezésre hány ember keres rá havonta.
Mekkora költséggel jár?
Egy jó szakember 30-100 ezer forint között szokta elkészíteni.
Jellemzően ez egy kezdeti lépés, amit még az előtt érdemes megcsinálni mielőtt hozzáfogunk a weboldalunk vagy webáruházunk szövegének a megírásához. Az a jó, ha ez egy komplexebb csomag része, ami tartalmaz még többek között konkurencia elemzést is.
Mi az előnye?
Minden. 🙂 Ez az, aminek csak előnye van. Ebből is látszik mennyire fontos!!
Mi a hátránya:
Nincs neki.

 • Adwords

Ez a google hírdetési felülete. Ha valaki elindít egy keresést, akkor a találati lista első 3-4 helyén hirdetések jelennek meg. Fizetős szolgáltatás
Miért fontos?
Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a cégét vagy a szolgáltatását reklámozza. Nincs szükség időre mint  a SEO nál, hanem amikor kész van a weboldala, akár már másnap láthatják az emberek.
Hogyan működik?
Egyfajta licit rendszert kell elképzelni, az fog a legjobb helyen megjelenni, aki a legtöbbet ajánlja egy-egy kattintásért. A licit vaklicit, tehát nem tudjuk ki mennyit ajánlott fel egy kattintásért. Zárójelben meg kell jegyezni, hogy vannak más szempontok is amit figyelembe vesz a Google amikor eldönti a sorrendet. Ilyen a weboldal minősége, a téma relevanciája és még sok-sok apróság, persze a legfontosabb szempont az a pénz, hiszen ebből élnek. 🙂
Mekkora költséggel jár?
Tegyük fel van 5 ember és mindenki licitál az aki 100 forintot fizet egy kattintásért az lesz az első helyen, aki 80 forintot az a második helyen, aki 50 forintot az a harmadik és aki 20 forintot az a negyedik, az aki 10 forintot ajánlott fel nem is fog megjelenni. A pontos költségek attól függnek, hogy mekkora a verseny az adott szóra. Van hogy szinte nincs is konkurenciánk egy-egy szóra és akkor ténylegesen pár forintért kapunk egy-egy látogatót, de az is lehet, hogy több száz vagy akár több ezer forintba fog nekünk kerülni.
Mi az előnye?
Gyors. Azonnal el tudjuk kezdeni hirdetni a termékünket. Jól lehet célozni. Rengeteg beállítási lehetőség.
Mi a hátránya?
Nagyon-nagyon drága is tud lenni. Ha nem tudjuk mit csinálunk, akkor világ összes pénzét el lehet költeni bármilyen eredmény nélkül. Volt olyan ügyfelünk, aki havi 200.000 forintot költött el adwordsre, amit maga állított be és 0 azaz 0 forint bevétele volt belőle. Miután elvégeztük a szükséges beállításokat már csak havi 30-40000 forintot fizetett és nagyon szép forgalmat tudtunk generálni.

 • Analytics

Az analytics a google egyik szolgáltatása, amelyet arra tudunk felhasználni, hogy értékes információkat szerezzünk meg az oldalunkra látogató érdeklődőkről. Az analyticset sokan nem tartják marketing eszköznek, mert nem lehet közvetlenül eladásra használni. Ez igaz, de ha ügyesen használjuk, akkor sokkal pontosabb és jobban konvertálóvá tudjuk a weboldalunkat alakítani. A teljesség igénye nélkül pár dolog, amit meglehet tudni az analyticsből.

 • Hányan jártak az oldalunkon
 • Pontosan milyen oldalakat nézek meg.
 • Melyik oldalon töltötték a legtöbb időt és melyiken a legkevesebbet.
 • Honnan jöttek a látogatók.
 • Mekkora a visszafordulási arány.
 • Milyen útvonalat jártak be az oldalunkon.

Miért fontos?
Talán a fent felsoroltakból is látható, hogy mennyire fontos ezt a szolgáltatást igénybe venni, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy teljesen ingyenes.

Hogyan működik?
Kell lennie egy gmail címünknek. Ezzel tudunk beregisztrálni a https://analytics.google.com/ oldalon. Kim kell választani valamelyik azonosítási módot és az alapján kell igazolnunk, hogy miénk az oldal, aminek az adataira kíváncsiak vagyunk.

Mekkora költséggel jár?
Teljesen ingyenes

Mi az előnye?
Minden. Ha azt szeretnénk, hogy pontos adatok alapján tudjuk meghozni a döntésünket és ne csak találgassuk mi az amire a közönségünk vágyik, akkor elengedhetetlen az analytics a használata.

Mi a hátránya?
Nagyon bonyolult. Persze ez az előnye is, hiszen így lehet a legtöbb adatot kinyerni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..