Webdesign
érthetően

Milyen design elemekre érdemes odafigyelni, amikor weboldalt tervezünk?

A webdesignak vannak olyan elemei,  amelyek könnyen érthetők azok számára is, akik nem foglalkoznak weboldalak készítésével, viszont vannak olyan részei, amik első ránézésre nem is olyan egyértelműek.

Szerintünk három fő szempont van, amit figyelembe kell venni.

1, Abban mindenki egyetért, hogy nagyon fontos a látogató „elvarázslása” már rögtön az első pillanatban. Sokat számít, hogy milyen az első benyomás, ott marad, vagy inkább elkattint. A kutatások szerint maximum 5-7 (egyesek szerint ennél is jóval kevesebb) másodpercünk van arra, hogy megragadjuk a figyelmet, kialakítsunk egy pozitív első benyomást. Egy szép weboldallal megalapozhatjuk a látogató bizalmát.

2, Persze nem szabad mindent a kinézetnek alárendelni, hiszen lehet valami nagyon szép, ha használhatatlan. Az oldalakat úgy kell kialakítani, hogy könnyen megtalálható legyen minden információ. A jól struktúrált oldalak nagyban emelik a konverziót.

3, Jól lehessen kereső optimalizálni. Ez elsőre kicsit furcsán hangzik, de mindjárt részletesebben kibonTjuk a témát.

1 Design

A webdesign nem agysebészet, nem kell festőművésznek lenni és nem kellenek hozzá különleges képességek. Sokszor a józan paraszt ész segít a legtöbbet.

  • Legyenek nagy kontrasztok. Különösen fontos azoknál az oldalaknál, ahol sok szöveg van. Az a legjobb megoldás, ha a betű és a háttér jelentősen eltér egymástól. Természetesen nem arra gondolunk, hogy egy mély lila háttéren világos sárga betű a megfelelő megoldás. Olyan kialakítást érdemes választani, ahol a betű megfelelően elválik a háttértől, így kevésbé lesz fárasztó a szemnek, ezáltal nagyobb az esély, hogy végig olvassák az írást.
  • Megfelelő betűméret. Nincsenek kőbe vésett szabályok, amire érdemes odafigyelni Alapvető dolog, ne használjunk túl kicsi betűket. A szöveg mérete legyen legalább 12 pixel magas a címek és kiemelt részek pedig minimum 14-16 pixelesek. Vannak érdekes esetek, ahol lehet ezeken a számokon egy kicsit még emelni is. Mondjuk, ha egy optikai cég weboldalát kellene elkészíteni, akkor én biztosan valamivel nagyobb méretet választanék, hiszen nagy a valószínűsége annak, hogy aki olvassa a szöveget, valami baj van a látásával, de ugyanez igaz egy időseknek szóló weboldal esetén is.
  • Megfelelő képek használata. Egy kép jó, ha témába vágó, sok helyen tapasztaltuk, hogy olyan képek vannak egy-egy szövegnél, amik jól néznek ki de semmi közük a témához. Ennek így semmi értelme. Egy ügyesen kiválasztott kép segít elérni azt, hogy kialakuljon egyfajta pozitív benyomás az olvasóban.
  • Legyenek az információk jól tagoltak. Fontos, hogy ne legyen túl kicsi a sortáv, mert akkor nehezen lehet olvasni. Az is nagyon fontos, hogy legyenek sűrűn bekezdések és alcímek, így könnyebben lesz értelmezhető az írásunk. Ökölszabály szerint két bekezdés között ne legyen több mint 300 karakter.

2 Megfelelő struktúra kialakítása

Az még nem elég, hogy van egy szép weboldalunk, az is fontos, hogy minden információ könnyen megtalálható legyen rajta. Ne kelljen órákon keresztül keresgélni egy-egy számunkra érdekes írást vagy tárgyat, vagy bármit. A mai rohanó világunkban senki nem ül hosszú ideig egy weboldal előtt, már csak azért sem, mert nem csak mi vagyunk, hanem van rajtunk kívül akár több száz oldal, ami hasonló témában utazik. Ha valaki nem találja meg könnyen azt, amit keres, akkor egyszerűen elkattint és átmegy a konkurenciához. FONTOS, HOGY A DESIGN SOHA NEM MEHET A HASZNÁLHATÓSÁG ROVÁSÁRA. Legyenek az írások a blogok az információk a kategóriák pontosan rendszerezve jól átláthatóan csoportokba osztva. Soha ne legyen semmilyen információ messzebb, mint 3 kattintás a főoldaltól. Jó, ha az első pillanatban pontosan tudja a látogató, hogy miről szól a honlapunk. Mutassuk meg az olvasónak kik vagyunk, mit csinálunk, de ezt sem szabad túl tolakodóan. Ha az első percben ki tudunk alakítani egy profi képet magunkról, akkor sokkal könnyebben lehet az érdeklődőt vásárlóvá konvertálni.

3 Legyen SEO barát.

Mi köze van a SEO-nak a webdesignhoz? Elsőre jogosnak tűnik a kérdés, de az a helyzet, hogy nagyon is oda kell rá figyelni. A legfontosabb a jó struktúra kialakítása. Ha az írások vagy a termékek nincsenek megfelelően rendszerezve, akkor nagy hátránnyal indulunk a keresőoptimalizálási versenyben. Ha a kinézetet fontosabbnak tartjuk, mint a praktikumot, akkor az itt is vissza fog ütni, mint ahogy visszaüt a második pontnál is. Azt szoktuk mondani az érdeklődőknek, hogy az ő igényei sokszor csak a harmadik helyen vannak a sorban. Ezt nagyon nehéz megértetni valakivel, aki az álmai honlapját szeretné látni a monitoron, de mit ér egy szép weboldal, ha a kutya nem találja meg, mert a Google csak a 4. oldalra rakja be, vagy ha meg is találj valaki, akkor hamar elkattint, mert nem találja a számára fontos információt.

Összegzésképpen talán azt tudnám mondani, hogy a jól megválasztott design elengedhetetlen része egy modern weboldalnak, de közel sem az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni. Vannak olyan szituációk, amikor el kell engedni egy-egy design elemet, vagy elképzelést, ha az megakadályoz minket a célunk elérésében, ami egy vállalkozás esetében a lehet legmagasabb konverzió vagy profit. A  designnak és a használhatóságnak kéz a kézben kell járnia, egyik sem lehet alárendelve a másiknak.

A további posztjainkban sokkal részletesebben olvashat egy-egy témáról.

Ha bármilyen kérdése van, vagy szeretné ha mi készítenénk el weboldalát vagy webáruházát, akkor kérjen egy ingyenes konzultációt, ahol minden kérdésére választ fogunk adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..